Ochtendstond

Ready to go

In afwachting

De eerste oogst van het jaar 2020.

Op woensdag 30 september hebben we alle blauwe druiven geoogst. Het weer was omgeslagen en de Drosophila Suzukii dreigde roet in het eten te gooien. De druiven kunnen dan heel snel achteruit gaan en daarom was directe actie noodzakelijk. Op maandag hebben we een oproep gedaan richting ons vrijwilligerskorps en gelukkig hadden we woensdag voldoende mankracht om te kunnen oogsten. Althans dat dachten we.Vol goede moed gingen we aan de gang, maar omdat we alleen de beste druiven naar de wijnmakerij willen hebben en dus iedere tros zorgvuldig wordt bekeken en geselecteerd, kost het toch wel flink veel tijd om alle druiven er af te krijgen. Het gevolg is dat het niet lukte om in een dag de druiven geoogst te krijgen en we een tweede dag aan de slag moesten. Gelukkig bleken er op het laatste moment toch nog wat mensen in staat te zijn om de volgende dag een oogstschaartje ter hand te nemen en lukte het om donderdag 1 oktober de rest van de druiven te oogsten.

Voor de tussenliggende nacht moest nog een oplossing worden gevonden. De koeling bij het Betuws Wijndomein, waar onze wijnen worden gemaakt, was niet beschikbaar en het zou 's nachts te warm blijven om de druiven buiten te laten staan. Dan prijs je je als wijnboer gelukkig dat je in de Betuwe tussen de fruittelers woont en dat er gelukkig altijd wel hulp te vinden is. Onze overbuurman van Fruitbedrijf den Haan had gelukkig nog een plekje over in zijn koelcel, waar onze geoogste druifjes, naats hun neefjes de appels de nacht door konden brengen.

Donderdag in de middag konden alle druiven naar het Betwus WIjndomein, waar ze allemaal in een grote pers zijn gegaan. UIteindelijk hebben we 1100 kilo druiven geoogst, waarvan 850 liter ruw sap is geperst. Nu maar afwachten wat voor wijn dit uiteindelijk gaat worden, we hopen op een mooie bruisende rosé. Hieronder nog een impressie van de dagen via foto's.

Natuurlijk willen we onze helpers ontzettend bedanken: Jean, Sal, Wilma, Krijn, Hennie, Gerlinde, Ineke, Peter, Irma, Jelle, Gerard en Hijko, heel fijn dat we op jullie konden rekenen om de blauwe druiven veilig naar de wijnmakerij te krijgen.