Wijn bevat sulfiet, waarom? En is het schadelijk?

Wat is sulfiet

Sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Het wordt toegevoegd tijdens het wijn maken, omdat het twee functies heeft.

  • Ten eerste beschermt sulfiet de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft.
  • Ten tweede voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt.

Wijnen zonder toegevoegde sulfiet zijn fragiel en de kans is reëel dat de kwaliteit van de wjn snel achteruit gaat.

Wat kan het probleem zijn van sulfiet?

Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Daarom wordt op het wijnetiket altijd vermeld ‘bevat sulfiet(en)’. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt.

Wettelijke maxima sulfiet

Toepassen van sulfiet in wijn is bovendien aan hele strenge regels gebonden. Voor rode wijn mag maximaal 150 mg/l worden gebruikt en voor witte wijn en rosé maximaal 200 mg/l. Biologische rode wijn mag maximaal 100 mg per liter bevatten en biologische witte wijn en rosé maximaal 150 mg/l.

De meeste wijnen bevatten echter véél minder dan die maxima. Meer dan de helft van alle wijnen bevat minder dan 80 mg/l sulfiet, ofwel ongeveer de helft van het wettelijk maximum.

Wijn zonder sulfiet?

Er zijn geen wijnen zonder sulfiet, je zult nooit “bevat geen sulfiet” of “sulfietvrij” tegenkomen. Bij de gisting komt er vanzelf sulfiet vrij, en daardoor zit er van nature in elke wijn sulfiet,  zelfs als de wijnmaker het niet toevoegt bij het maken van de wijn.